Over ons

Bart Bax

Eigenaar

 

Sinds 1 september 2007 ben ik samen met mijn vrouw Ilona Bax-Goris Dressuurstal Bax-Goris gestart. Ik ben op 1 maart 1974 geboren in Luyksgestel. Na de lagere school heb ik de opleidingen van de Lagere en Middelbare agrarische school gevolgd en succesvol afgerond in ’94. Op instructeurs gebied heb ik de 3 fasen van de ORUN doorlopen in ’92,’93 en ’94 in Ermelo. Verder ben ik sinds de oprichting van het Rabobank talentenplan betrokken als regiotrainer bij de selecte groep van het Rabobank Trainersplatform. Tevens ben ik instructeur bij de KNHS van de Hoger kader opleiding Niveau 3 en 4 en later Coach niveau 5. Verder ben ik ook bevoegd jurylid om dressuur te jureren tot en met de klasse Lichte Tour alsmede kür op muziek. Verder heb ik zitting in de examencommissie van de ORUN Hoger Kader Opleidingen. Ben verbonden als instructeur voor de sportopleiding bij het Groenhorst College in Barneveld. Ben vanaf 1 januari 2017 Inspecteur van de regio Gelderland bij het KWPN en gastruiter tijdens het verrichtingsexamen van de KFPS

42_BartBax_Hemmen_BaxGoris

Ik ben als kind van 7 jaar in aanraking gekomen met de pony’s, wat destijds een sinterklaas cadeau was. Tijdens de pony carrière werden meerdere NCB en NKB kampioenschappen gereden in zowel de richting dressuur als springen. Na kampioen te zijn geworden heb ik bij de pony’s ook enkele nationale en internationale wedstrijden gereden met als hoogtepunt een eerste plaats in de landenwedstrijd van het Zweeds Angelholm met de B selectie van het Nederlandse team.

Op 16 jarige leeftijd werd de overstap gemaakt naar de paarden. Ik ben begonnen op 2 merries, Feranda en Fairness (v.Belisar) die mijn vader als veulen had gekocht en net zadelmak waren toen ik daarmee begon. Na meerdere NCB en NKB kampioenstitels te hebben behaald in o.a. de M1 en M2 heb ik Krawall (v.Focus) te rijden gekregen. Ik heb Krawall zelf zadelmak gemaakt en opgeleid wat leidde tot meerdere NKB kampioenschappen zoals o.a. M1, M2 en Z2 met als hoogtepunt het winnen van de kur op muziek van alle basiswedstrijd bonden (NKB, KNF, NBVR) tijdens Champion Arnhem.

Daarna werd de overstap gemaakt naar de gespecialiseerde wedstrijdsport het toenmalige ZZGP. Op dit niveau kon ik samen met Krawall ook veel ervaring opdoen wat resulteerde in één keer kampioen en meerdere top klasseringen in de klasse ZZ-licht, ZZ-Zwaar en Lichte Tour tijdens de Nederlandse Kampioenschappen. Daarna werd de overstap gemaakt naar de Grand Prix. Na eerst wat ervaring te hebben opgedaan werden we opgenomen in het B kader Senioren dressuur. Dit maakte het mogelijk om uitgezonden te worden naar meerdere internationale wedstrijden. Daar werden in de lichte en zware tour ook overwinningen geboekt zoals ‘s Hertogenbosch, Maastricht, Mechelen (B) en Aarhus (DEN). In het jaar 2006-2007 hebben we mee gedaan aan de wereldbeker wedstrijden in o.a. Aarhus(DEN), Neumunster(D), Amsterdam, Maastricht en Frankfurt(D).

5_slide3Daarna kwamen er meerdere succesvolle paarden die goed mee draaiden op nationale en internationale wedstrijden. Zo werd ik met Orion (v.TCN Partout) uitgezonden naar de WK in Verden (D). Ook werd Orion reservekampioen in het Z2 en het ZZ-Licht. Zo won Orion ook de ZZGP-cup in het ZZ-Zwaar en meerdere lichte tourwedstrijden. Ook de KWPN goedgekeurde hengst Olivi boekte meerdere successen waaronder KNHS kampioen in de klasse Z1, een 4e plaats tijdens de Nederlandse Kampioenschappen in de klasse ZZ-licht en een 3e plaats tijdens de ZZGP-cup in de klasse ZZ-Zwaar. Olivi werd uitgebracht op lichte tour niveau en had meerdere nationale en internationale wedstrijden gelopen voordat hij werd verkocht naar Frankrijk. Ik heb ondertussen meerdere paarden afgericht en uitgebracht op Grand Prix niveau zoals: Krawall, Orion,  Olivi, Yk Sybren P en SLI Adagio en op Lichte Tour niveau onder andere de paarden: Rovigo, Taranto, Vanessa, Unicum DBG, Universeel.

Op dit moment ben ik meerdere talentvolle jonge paarden aan het africhten voor de nationale wedstrijdsport, geef ik les op onze accommodatie en verzorg ik clinic’s door heel het land. Ben als instructeur voor de sportklas verbonden aan het Groenhorst college in Barneveld. Vanaf 1 januari 2017 ben ik regio inspecteur voor Gelderland bij het KWPN.


Ilona Bax-Goris

Eigenaresse

 

Sinds 1 september 2007 ben ik samen met mijn man Bart Bax dressuurstal Bax-Goris gestart in Gendt. Ik ben 27 april 1978 geboren in Doornenburg. Na de lagere school heb ik de opleidingen van de MAVO en de middelbare beroeps opleiding met de richting bedrijfsadministratie medewerkster gevolgd en met goed gevolg afgesloten. In het jaar ’94 heb ik een cursus toiletteren/voorbrengen/beoordelen van paarden gevolgd welke werd gegeven door het KWPN. Daarna heb ik een cursus paardenhouderij via het Nederlands Hippische Instituut gevolgd in Utrecht dit was in ’95. Ook heb ik in ’97 de 1e fase van de instructeurs cursus van de ORUN gevolgd en met succes afgerond. Onlangs ben in geslaagd voor mijn Instructeurs diploma Wedstrijdsport Dressuur niveau 4. Verder ben ik bevoegd jurylid tot en met de klasse Lichte Tour alsmede kür op muziek dressuur. In mei 2015 start ik met de opleiding Sportpsychologie en mentale begeleiding. 52_SybrenIlona_Draf_BaxGoris

Op 6 jarige leeftijd ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met de paarden. Na een paar keer bij mijn tante op het paard te hebben gezeten en na veel aandringen bij mijn ouders mocht ik op ponyrijles. Dit gebeurde op manege hippische centrum te Gendt genaamd de Waalruiters. Na een klein jaartje op de manege te hebben gereden werd de eerste eigen pony Robbie gekocht. Robbie was een ideale leerpony waar ik alle grondbeginselen op heb geleerd.

Al gauw daarna volgde de eerste sportpony waarmee de eerste stap werd gezet naar het rijden van wedstrijden. Na een paar fijne leer sportpony’s te hebben gehad volgde ook een jonge E pony, Edelweis (v.Variant). Dit was een hele andere ervaring en na veel vallen en opstaan ging het de goede kant op. We hebben zowel bij de pony’s als bij de paarden de klasse Z behaald. Edelweis wist meerdere keren de rubriek bestgaand rijpony te winnen en werd ook kampioen van Gelderland in de klasse Z. In de pony periode heb ik naast de verenigingslessen ook veel geleerd van Jan Oortveld.

Op 15 jarige leeftijd werd al vroeg de overstap gemaakt naar de paarden. Bij stoeterij het Vierspan werd er toen de 4 jarige ruin Icarus (v.Variant) gekocht. Met dit paard ben ik in de klasse L begonnen en hem heb ik verder helemaal opgeleid. Met Icarus heb ik bij de Young Riders erg verdienstelijk meegereden en ook internationale successen behaald zoals o.a. een eerste plaats tijdens de landenwedstrijd in Hicksted (GB) en een 2e plaats tijden het Nederlands kampioenschap Young Riders. Icarus werd op 10 jarige leeftijd verkocht naar Engeland en loopt daar nu verdienstelijk Grand Prix.

Er werd besloten om meerdere paarden te kopen om op te leiden en te starten. Zo werd de Oldenburger hengst Reality (v.Rubinstein) gekocht. Deze werd door mij opgeleid en gestart tot Lichte Tour niveau en vervolgens verkocht. Zo ook Menneke (v.Farrington) deze werd als 2 jarige gekocht, zadelmak gemaakt en opgeleid tot Z2 dressuur. Menneke was als 4 jarige beste ruin in de Pavo cup en stond in de totale uitslag 3e van alle Pavo deelnemers.

15_Ilona_Marcaino_BaxGorisMarciano (v.Variant) komt uit de eigen fokkerij en is nog steeds in ons bezit. Marciano is een paard waarmee ik meerdere succesvolle wedstrijden heb gereden. We werden op het WK voor jonge dressuurpaarden in Arnhem 8e als 6 jarige, in de lichte tour, finalist van de Pikeur Trophy in Wiekenvorst (B), 2e plaats in de Intermediaire 2 in Aarhus (DEN) en vele nationale lichte tour wedstrijden werden in de top van het klassement afgesloten. Met het paard Nagano werd de internationale carriere voortgezet, er werden diverse internationale werdstrijden succesvol afgesloten in de Lichte tour oa Saumur (france),Stadt Paula(Oosternrijk) en Vierzon(France). Beide paarden zijn inmiddels met pensioen.

Unicum die als veulen werd aangekocht, en zelf heb opgeleid en al talrijke prijzen mee heb behaald. Regio Kampioen Z1 2006 en diverse wedstrijden ZZ-Zwaar gestart met een keurige 5e plaats op CH Veendam 2011. Unicum is onlangs verkocht naar Taiwan (2013)

Momenteel ben ik meerdere jonge paarden aan het africhten in het voorjaar van 2015 start ik de Contant nakomeling Effie in de klasse Z2 en de merrie Goldi DBG in de klasse L2. Verder begeleid ik met plezier de leerlingen die op onze accommodatie komen trainen, en gaan we regelmatig jureren.


Op onze dressuurstal zijn er voor en achter de schermen een tal van mensen die ons op een bijzondere manier helpen. Hieronder stellen we het DBG team van onze Dressuurstal Bax-Goris even voor:

 

Henk en Nettie Goris

Zowel Henk en Nettie zijn met grote regelmaat op onze dressuurstal te vinden. Henk en Nettie zijn fanatieke supporters en zijn op bijna alle wedstrijden aanwezig om onze dressuurstal aan te moedigen waar nodig.

In de zomer periode zorgt Henk ervoor dat de hooi en stro voorraad aangevuld wordt. En Nettie heeft al menig oppas uurtjes erop zitten samen met Amy.

 

Bas Joris (Medewerker)

Bas joris (01-05-1996) komt uit Den Haag en werkt nu op onze dressuurstal waar hij tevens verblijft.

In 2016 heeft Bas zijn MBO niveau 4 Paardenhouderij diploma behaald en tijdens zijn studie op verschillende bedrijven stage gelopen, waaronder: Manege De Prinsenstad, Paardenkliniek De Raaphorst, Bereden politie Haaglanden, Fokkerij van der Helm en Paardencentrum De Dalhoeve.

Naast zijn werkzaamheden op DBG waar hij alle voorkomende werlzaamheden doet en stagiaires mee aanstuurt helpt Bas in zijn vrije tijd ook vaak op evenementen zoals de Prinsjesdag veulenveiling, waar hij de paarden verzorgd en voorbrengt.

Op DBG gaat Bas in het weekend vaak mee op wedstrijd om mee te groomen voor Bart en Ilona.

 

Wenda Welten (medewerkster)

Wenda Welten (17-05-1985) is woonachtig in het Brabantse plaatsje Haghorst, daar heeft Wenda haar eigen dressuur en pensionstal genaamd Dressuurstal Wenda Welten. Tevens is Wenda instructeur dressuur niveau 4 en is ze ook KNHS-jurylid Klasse M-niveau.

Wenda heeft verschillende paarden naar het Z-niveau gereden en met Morello en Alfa Rubin internationaal Lichte Tour gestart, op dit moment start ze haar jonge paard Firefly in de Klasse Z2 om deze ook weer door te trainen naar de Lichte Tour.

Wenda is vanaf de oprichting van Dressuurstal Bax-Goris met grote regelmaat te vinden in de stallen van DBG,  Wenda doet alle voorkomende werkzaamheden op DBG en daarnaast wordt Wenda ook al 12 jaar getraind door Bart met haar paarden.