Accommodatie

 

Dressuurstal

Onze dressuurstal is gelegen aan de Hegsestraat te Gendt. We beschikken over een goede degelijke accommodatie waar ook gelet is op de functionaliteit van de gebouwen, inclusief de bijbehorende werkzaamheden. Rondom het bedrijf is alles geasfalteerd wat makkelijk schoon te houden is en ruimte geeft voor de (les-)klanten om te parkeren en hun paarden op een verantwoorde manier te kunnen op- en afladen. Bij de dressuurstal zijn ook nog een aantal weiden aanwezig ingericht voor de sportpaarden en de fokmerries. De weiden zijn allemaal netjes afgerasterd met planken en een schrikdraadje. Dit en het overige deel van de accommodatie heeft er mede voor gezorgd dat Dressuurstal Bax-Goris de kwalificatie ***** heeft gekregen van de FNRS.

 

Buitenrijbaan 20 x 60 met Agterberg bodem

Aanwezig op het bedrijf is ook een 20 x 60 mtr buitenrijbaan met een Agterberg bodem, hierdoor is het mogelijk om tijdens alle weersomstandigheden buiten te trainen in deze fijn verende, slibvaste en goed waterdoorlatende bodem. De buitenrijbaan ligt langs de dressuurstal op een rustige plaats op het bedrijf. De bodem is voorzien van een beregeningsinstallatie voor tijdens de drogere perioden.

 

 

Binnenrijbaan 20 x 40 met Agterberg bodem

In het midden van het gebouw ligt een binnenrijbaan met een afmeting van 20 x 40 mtr met eveneens een Agterberg bodem. Om de binnenrijbaan staat een 1,40 mtr hoge keerwand die is gemaakt van Fins multiplex, dit is glad afgewerkt materiaal welke er voor zorgt dat zowel ruiter als paard nergens aan kunnen blijven hangen wat eventueel voor verwondingen zou kunnen zorgen. Om de spanten van het gebouw is bescherming geplaatst wat weer extra pluspunten met zich mee brengt voor het veiligheids certificaat. Voor de binnenrijbaan zit een degelijk en makkelijke te sluiten ingang die voldoende ruimte biedt voor het betreden van de rijbaan. Ook heeft de binnenbaan een geluidsinstallatie waardoor de lessen goed te volgen zijn.

 

Overdekte stapmolen

Op het bedrijf is een royale overdekte trainingsmolen aanwezig waar de paarden ’s morgens tijdens het mesten in lopen. De molen heeft een diameter van 18,5 meter en is ingericht voor 6 paarden. De paarden lopen allemaal los in de voor hen bestemde vakken zodat de paarden voldoende bewegingsvrijheid hebben. Ook komen de paarden, na de training en nadat ze gewassen en verzorgd zijn, nog even in de trainingsmolen om uit te stappen, dit om er voor te zorgen dat ze geen stijve of verzuurde spieren krijgen.

 

Stallen

Op de dressuurstal zijn momenteel 20 ruime boxen aanwezig met een afmeting van 3 mtr x 4,20 mtr welke zijn geplaatst door de firma Roosen. Er is bewust gekozen voor de opzet van deze grote stallen omdat dit het welzijn en het kunnen bewegen van de paarden ten goede komt. De voorfronten van de stallen zijn t.p.v. het bovenste deel voorzien van tralies en het onderste deel van houten of kunstof planken. Een aantal stallen zijn voorzien van een luik aan de voorzijde waardoor eventuele drukkere paarden met het hoofd naar buiten kunnen en doordoor meer zicht krijgen en zo dus ook meer rust. De bodem in de stallen is voorzien van een ruim strobed, waar elke dag de natte plekken en de mestballen uit worden verwijderd. Ook worden 3 x per dag de mestballen verwijderd. Zo is er altijd een schoon en droog strobed dat weer zorg draagt voor een beter welzijn en gezondere paarden. Ook wordt er ruim voldoende geventileerd, zo kunnen de ruime deuren geplaatst door Van De Voort bedrijfsdeuren makkelijk open zodat de paarden altijd fris en stofvrij op stal staan.

Wasplaats / poetsplaats met warm water en voorzien van solarium

In het complex zijn ook twee ruime was/poetsplaatsen aanwezig. De bodem van deze was/poets plaatsen zijn voorzien van dikke rubberen, waterdoorlatende en slibvaste tegels. Dit houd in dat, als de paarden worden afgewassen, het water meteen via de rubberen tegels wegloopt en de paarden nooit in het water staan. De wasplaats is voorzien van warm en koud water welke gebruikt wordt voor het afwassen en afspuiten van de paarden. De mogelijkheid om warm water te kunnen gebruiken is beter voor de spieren van de paarden en zij zullen daardoor ook niet zo snel verstijven. Op één van de was/poetsplaatsen hangt ook nog een, in elektrisch in hoogte verstelbaar, solarium van kylix. Als de paarden zijn afgespoten en uitgestapt in de trainingsmolen komen ze nog even onder het solarium. Het voordeel van het solarium is dat de paarden na zware inspanning beter herstellen. De opgewekte infrarood warmte zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor de bloedsuikers sneller door de spieren worden opgenomen. Ook de afvalhuishouding van de spieren verbetert evenredig. dit zorgt allemaal voor een betere gezondheid en conditie van de paarden.

Kantine/ ontvangstruimte

Op de eerste verdieping is een royale kantine / ontvangstruimte aanwezig waar de (les-)klanten een kopje koffie of thee kunnen gebruiken tijdens of na de lessen. Vanuit de verwarmde kantine is een bijzonder goed overzicht op de binnenrijbaan aanwezig waardoor de lessen, voor eventuele meegereisde gasten, uitsteken te volgen zijn. Op de eerste verdieping is voor onze stagiaires ook nog een slaapplaats met aparte douche en toilet ruimte aanwezig, inclusief een zithoek met televisie. Vanuit de kantine is ook onze geluidsapparatuur bedienbaar zodat er in de binnenrijbaan met een ‘headset’ kan worden lesgegeven en de instructie via 6 boxen duidelijk en goed verstaanbaar in de rijhal en kantine kan worden beluisterd. Deze geluidsinstallatie is geleverd door Schreevenmuziekinstrumenten. De gehele eerste verdieping geeft een ontspannen sfeer.

Dekruimte

Sinds kort is er ook een dekruimte op ons bedrijf aanwezig. Over de dekruimte is goed nagedacht door de gebruikers om het zo functioneel, werkbaar en vooral veilig mogelijk in te richten. In deze ruimte is ook een voelbox geplaatst waar de merrie kan worden ingezet als deze moet worden opgevoeld, gescand of eventueel moet worden geïnsemineerd. Zo kunnen de dierenarts en inseminatoren altijd veilig en makkelijk werken. In de dekruimte bevindt zich ook nog een ruime locatie, met veel licht, waar de hoefsmid in alle rust de paarden kan beslaan. Zo is er aan iedereen gedacht.

Veldschuur

Op onze accommodatie is ook nog een extra veldschuur aanwezig. Deze veldschuur heeft een afmeting van 15 bij 18 meter. In deze veldschuur zijn ook nog een 4-tal ruime boxen geplaatst. De boxen hebben een afmeting van 3,75 bij 4,2 meter. Er is bewust gekozen om de boxen zo ruim te maken zodat er ook makkelijk een merrie met veulen in gehuisvest kan worden. Alle stallen hebben een buiten deur met bovenluik zodat alle paarden een uitkijk naar buiten hebben wat goed is voor de afwisseling en voor de frisse lucht. Deze boxen worden ook gebruikt als er nieuwe paarden komen voor quarantaine. Verder is er in de ruime veldschuur die overblijft langs de stallen een ruimte voor stro en hooi. Ook staat de vrachtwagen nu droog binnen dat weer zorgt voor een langere levensduur. Verder is het nu mogelijk om alle werktuigen die op ons bedrijf aanwezig zijn binnen te kunnen zetten. Aan de voorkant van de veldschuur zitten degelijke schuifdeuren die afgesloten kunnen worden zodat alles netjes is opgeborgen.

Weide en paddock

Op de dressuurstal is er ook de mogelijkheid om onze sportpaarden even los te laten lopen voor de afwisseling en ontspanning. De sportpaarden weide ligt achter de buitenrijbaan en heeft een afmeting van 20 x 30 mtr. Dit is precies groot genoeg om de sportpaarden rustig te kunnen laten grazen. Door de kleinere afmeting is de kans kleiner dat de paarden zichzelf bezeren. Ook is er op het bedrijf nog een paddock aanwezig waar alle paarden geregeld in komen om hun benen te strekken. De afmeting van deze paddock is 8 x 15 mtr. Door de kleine afmeting kunnen de paarden niet ‘te veel’ rennen dit om blessures voor te blijven. Het is goed voor de ontspanning en de ontwikkeling van de sportpaarden dat zij toch regelmatig een keer los kunnen lopen, zonder dat dit al te grote risico’s met zich meebrengt. Verder beschikken wij over ruim voldoende weidegang voor de fokmerries en opfokpaarden.

6 paards vrachtwagen

Voor het transport van de paarden naar de concoursen en dergelijke beschikt dressuurstal Bax-Goris over een 6 paards vrachtwagen. De vrachtwagen is van het merk SCANIA, type P380. De inrichting van binnen is gemaakt van aluminium zodat het degelijk en toch licht is. Er kunnen 3 paarden achteruit naar het kopschot worden geplaatst, daarvoor, een opzadelplaats ter hoogte van de zijklep en achterin de vrachtwagen kunnen nog eens 3 paarden staan welke tijdens het transport haaks op de rijrichting staan. De tussenschotten zijn allemaal variabel verstelbaar in de breedte zodat er voor elk paard een gepaste maat kan worden aangenomen. Aan de vookant van de vrachtwagen is er een doorloop vanuit de kabine naar de living waar ook de zadelkast zich bevindt waar ruimte genoeg is om de hoofdstellen, zadels en alle overige spullen op te bergen. Boven in de topsleeper is nog een ruimte waar twee personen kunnen slapen.